Herengracht500
Image default
Business

Wat is een kaakoperatie precies?

Sinds jaar en dag heeft ieder individu al wensen en behoeften. Deze wensen en behoeften verschillen natuurlijk per jaar, periode en eeuw, maar vandaag de dag kunnen zij in enkele gevallen ook per dag verschillen. Zo kan iemand bijvoorbeeld de ene dag behoefte hebben aan bijvoorbeeld een neuscorrectie, terwijl zij de volgende dag zich realiseren dat zij toch meer baat hebben aan een kaakoperatie. Een neuscorrectie is vrijwel bij iedereen bekend, maar wat is een kaakoperatie en hoe gaat het precies in zijn werk?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer men baat heeft bij een kaakoperatie. Een  kaakoperatie wordt alleen uitgevoerd indien de patiënt (ernstige) hinder ondervindt van een afwijking in de stand van het gebit of één en soms zelfs beide kaken. Dit kan namelijk resulteren in de volgende klachten: moeite/ pijn bij het kauwen van voedsel of met afbijten van stukken voedsel, moeite met praten of zelfs klachten over het uiterlijk. In sommige gevallen kan een orthodontist deze klachten verhelpen, echter is er in de meeste gevallen toch een operatie nodig (hangt af van de grootte van de verschillen in stand, vorm of afmeting van de desbetreffende kaak.

Indien een operatie nodig wordt bevonden door de orthodontist, dan spreek men van een  chirurgische kaakcorrectie. Bij een chirurgische kaakcorrectie zijn meerdere soorten correcties mogelijk, namelijk:

–          Verplaatsen van de bovenkaak.

–          Verplaatsen van de onderkaak.

–          Verplaatsen van beide kaken.

–          Verplaatsen van het jukbeen.

–          Verplaatsen van de kinpunt.

Deze correctie wordt uiteraard volledig uitgeplant. Het is geen correctie waarbij er door de chirurg gezegd wordt gaat u maar liggen en we gaan meteen aan de slag. De behandeling wordt namelijk door een MKA-chirurg (MKA staat voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie) uitgevoerd in overleg met de orthodontist en uw eigen tandarts. Ook worden de röntgenfoto’s van de mond, lichtfoto’s en (eventueel) gebitsmodellen gebruikt om een compleet beeld te krijgen van het probleem. 

http://www.orfeokliniek.nl