Herengracht500
Image default
Business

Tips voor het piano spelen

Het komt vaak voor dat beginnende cursisten of gevorderde pianisten het piano spelen wel beheersen, maar een aantal handige tips nog niet toepassen. En dan hebben we het niet alleen over het piano spelen opzich. Nee dan bedoelen we ook het onderhoud, gebruik, kopen en de omgeving welke een rol speelt bij het bezitten van een piano. Het is natuurlijk mooi dat je piano kunt spelen, maar als je met één van deze vier geen rekening houdt zal de piano langzaam zijn laatste adem uitblazen. In dit artikel proberen we je kort wat tips te geven van deze vier factoren die jouw pianospel en omringende factoren positief zullen beïnvloeden.

Piano spelen en omgeving

Zonlicht, temperatuur en luchtvochtigheid zijn de drie belangrijke factoren die vanuit de omgeving invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de piano. Het zijn namelijk drie factoren die het piano spelen sterk kunnen beïnvloeden. Dit is dan ook direct oorzaak nummer één die het aantal keren stemmen per jaar bepaald van je piano. Een wisselende luchtvochtigheid, temperatuur of hoeveelheid zonlicht is een slechte combinatie. Zonlicht zeg iets over de lak van de piano, die langzaam beschadigd. Luchtvochtigheid en temperatuur zeggen iets over de snaren die kunnen krimpen of uitrekken. Hierdoor zal langzamerhand de piano valser worden.

Piano en onderhoud

Een piano onderhouden is natuurlijk ook heel belangrijk. Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan genezen, maar eens in de zoveel tijd is je piano aan onderhoud toe. Ook al is de omgeving nog zo gunstig, moet een piano toch weleens gestemd worden. Dit zijn dan wel werkzaamheden die je beter door een deskundige kunt laten uitvoeren.

Piano en kopen

Een piano kopen is ook een belangrijke tip bij het piano spelen. Het is namelijk wel een belangrijk onderdeel, want als je een piano eenmaal hebt gekocht kan het inruilen/verkopen ervan moeilijk zijn. Neem dus een goede beslissing en denk hier dan ook wel een maandje goed over na voor je een aankoop doet. Als beginnende pianist is het dan vooral verstandig om het pianospel te leren op een eenvoudig keyboard.