Herengracht500
Image default
Business

Op witvis in de stroming

Vissen op stromend water is een hele andere sport van het vissen op stilstaande kanalen of meren. Het is een veel grotere uitdaging om het aas (en voer) goed aan te bieden, maar deze wateren staan wel bekend om sterke vissen en een goede eetlust. Deze eetlust ontstaan door het veel meer verbruiken van energie tijdens het zwemmen in de stroming. Ook het voer blijft vaak niet zomaar liggen en vraagt een veel actievere manier van eten. Wederom meer verbruik van energie. Hier kunnen we als visser goed gebruik van maken, maar zoals gezegd is het goed afstellen van een dobber lastig. Hier enkel tips. 

Kies een dobber met veel drijfvermogen. Dikwijls wordt een dobber onder getrokken, doordat het aas op de boven blijft steken en de weerstand op de vislijn teveel is voor de dobber om boven te blijven. Door een dobber met veel drijfvermogen te gebruiken zal deze altijd boven water blijven. Om aanbeten toch goed te krijgen is het handig om het loodje het dicht bij het haakaas extra zwaar te gebruiken. De vissen in de stroming zullen niet direct reageren op de weerstand van dit loodje zoals dressuur op stilstaand water en het heeft direct effect op de dobber als deze bewogen wordt. De dobber wordt hierbij uit gelood dat deze zinkt op dit laatste loodje. Dit voorkomt dat de dobber snel gaat wandelen door de stroming, ook zal het haakaas snel zinken en kan snel diepte van de dobber ingesteld worden. 

De stroming is gedurende de dag niet altijd gelijk. Vandaar dat het handig is om verschillende zwaarte dobbers in je viskoffer te houden. Door het afwisselen kan steeds nauwkeurig worden gevist, zonder dat de vis hier last van heeft. Let bij het voeren wel op dat bij hardere stroming er meer stroomopwaarts gevoerd wordt om te voorkomen dat het voer voorbij stroomt en enkele meters verder pas op de bodem terecht komt. Dan zal de vis wel in de buurt kunnen zwemmen maar dan net niet op de goede plaats. Liever te ver stroomopwaarts! De vis zal in het spoor gaan liggen om de kruimels op te rapen. Vissen in dit spoor is vaak de reden tot goede vangsten, dan te gaan vissen voor het voer. Hierbij is de kans dat de vis niet of nauwelijks het haakaas zal opmerken. 

https://www.sportvisgigant.nl/