Voor het houden van koeien en het produceren van melk is het belangrijk dat de kwaliteit heel goed is. Je hebt verschillende soorten koelers om de melk te verkoelen en daarmee de kwaliteit te verhogen. Er bestaat bijvoorbeeld indirecte koeling, hiermee wordt koelvloeistof door water gekoeld wordt of er wordt ijswater gebruikt om de melk te koelen. Een voorkoeler is een grote bank waarvan de tank in het ijswater hangt. Er zit een roerder in die zorgt dat de melk in beweging blijft zodat de melk gelijkmatig gekoeld wordt. Oproming wordt hier bovendien ook mee voorkomen. De roerder roeit niet heel de tijd maar gaat een keer in het half uur voor een paar minuten rondroeren in de bank. Hiermee wordt het homogeen van de samenstelling constant gehouden. Door de lage temperatuur, zijn er ook minder bacteriën dan wanneer de temperatuur van de melk hoger is. Het is natuurlijk de bedoeling dat er zo min mogelijk bacteriën in de melk zitten om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden en daarom is er in de tank een thermometer aanwezig om dit te controleren. Je kan de temperatuur van buitenaf zien en het direct bijstellen als dit niet naar wens is. Daarnaast begint de machine ook direct te koelen als de temperatuur oploopt tot 4 of 5 gaden. Melk kan namelijk het beste bewaard worden op 3,5 graden Celsius. Er zijn dan geen bacteriën in de melk aanwezig op deze temperatuur en daarnaast smaakt de melk ook het verst. De melkwacht controleert de temperatuur en daarnaast houd hij ook in de gate of de reiniging en de roerfunctie nog goed werken. Wijsman is een bedrijf dat gespecialiseerd is in agrarisch advies voor je boerderij en vee. Zij kunnen adviezen geven over alles wat te maken heeft met agrarische productie en hiermee kan voorkomen worden dat er verkeerd om wordt gegaan met zuivelproducten.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/