Herengracht500
Image default
Business

Groeiende sector: vrije tijd

Er zijn tal van manieren om je vrije tijd door te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan sporten, een dagje shoppen of een attractiepark of festival bezoeken. Dat de vrije tijd industrie een succesvolle branche is blijkt wel uit het feit dat mensen maar liefst een kwart van hun beschikbare inkomen besteden aan vrijetijdsuitgave. Dit geldt echter niet alleen voor particulieren. Ook bedrijven investeren in vrije tijd bijvoorbeeld in bedrijfsevenementen en congressen. Kortom, iedereen heeft en zal altijd te maken hebben met vrije tijd. In de westerse maatschappij wordt vrijetijdsbesteding steeds belangrijker omdat mensen steeds meer vrije tijd krijgen. Zo zijn mensen de afgelopen 25 jaar minder gaan werken. Hierdoor is de vrijetijdssector enorm gegroeid en gaat er steeds meer geld in om. Geen wonder dat opleidingen in de vrijetijdssector steeds populairder worden, zo ook de HBO opleiding vrijetijdsmanagement.

Studie vrije tijd

De Engelse benaming voor vrije tijd is leisure. De opleiding vrijetijdsmanagement wordt dan ook wel Leisure Management genoemd. Deze praktijkgerichte opleiding leidt op voor verschillende functies op het gebied van vrije tijd. Het vrijetijdsgedrag en de vrijetijdsbesteding van mensen staan centraal. Tijdens deze vierjarige HBO opleiding leer je onder andere hoe je nieuwe vrijetijdsconcepten kunt bedenken en in de markt zetten, hoe je evenementen moet opzetten en organiseren en ontwikkel je inzichten in de behoeften en wensen van de consument met betrekking tot hun vrije tijd. Voor deze studie dien je zowel creatief, commercieel en oplossingsgericht ingesteld te zijn. Ook dien je flexibel, initiatiefrijk te zijn en over goede communicatieve vaardigheden te beschikken.

Werken in de vrijetijdssector

Heb je de opleiding vrijetijdsmanagement ofwel Leisure Management positief afgerond dan zijn er tal van mogelijkheden wat je kunt gaan doen. Misschien ga je wel festivals organiseren of maak je van een oud fabriekspand een culturele ontmoetingsplaats of wie weet bedenk je een concept voor een pretpark. Er zijn veel uiteenlopende branches en bedrijven waar functies te vervullen zijn. Zo kun je onder andere terechtkomen bij een evenementenbureau, een pretpark, een theater, een tv-productiebedrijf of misschien start je een eigen bedrijf. Voorbeelden van functies zijn dan evenementencoördinator, projectmanager, conceptontwikkelaar, communicatiemedewerker, beleidsadviseur, etcetera. Er zijn zo veel mogelijkheden, met deze veelzijdige opleiding kun je alle kanten op. Ga voor informatie naar www.blog-artikelen.nl