Herengracht500
Image default
Business

Een handelsnaam registeren bij een merkenbureau

Wanneer is er sprake van handelsnaamrecht?

Volgens de handelsnaamwet is een handelsnaam de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Veel mensen denken dat het ontstaan van een handelsnaamrecht door inschrijving van een handelsnaam in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat is absoluut niet het geval. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staan immers alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer ingeschreven. Op grond van de handelsregister wet dient een onderneming zich in te schrijven in het handelsregister van Kamer van Koophandel. Het is alleen een misvatting dat de inschrijving een voorwaarde is voor het ontstaan van handelsnaamrecht. Het handelsnaamrecht bestaat namelijk door het feitelijke gebruik van de handelsnaam.

 

Handelsnaam als merk gebruiken?

Het handelsnaamrecht is dus een recht om de handelsnaam te gebruiken in een bepaalde regio. Het kan dus voorkomen dat een ander bedrijf dezelfde handelsnaam gebruikt in een andere regio. Door het handelsnaamrecht kan je dit niet verbieden, maar er is een andere mogelijkheid. Door de handelsnaam als merk te registeren, dan je hier wel tegen optreden. Dat komt door het merkrecht. Het is dus zeker aan te raden om altijd je handelsnaam als merk te registeren. Je merk dient in dat geval dan wel onderscheiden vermogen te bezitten en mag dus niet beschrijvend zijn. Wil jij jouw handelsnaam als merk registeren? Dan ben je bij een merkenbureau aan het juiste adres. Dit merkenbureau heeft veel ervaring met het registeren van handelsnamen als merk.

 

Wat is een beschrijvende handelsnaam?

Eerder is verteld dat een handelsnaam niet te beschrijvend mag zijn, wat houdt dit precies in? Het moet voor iedereen mogelijk zijn om een handelsnaam te gebruiken die zijn producten beschrijft. Indien daardoor verwarring ontstaat met een ander die dezelfde beschrijvende handelsnaam gebruikt, is die alleen onrechtmatig op het moment dat het bijkomende omstandigheden meebrengt.

https://www.registreermijnmerk.nl