Vloerverwarming is super fijn, zeker in de winter wanneer het wat kouder begint te worden en u, met koude voeten en al, het huis binnenkomt. U kunt dan genieten van een heerlijke warme temperatuur onder uw voeten. Maar hoe werkt een vloerverwarming eigenlijk precies? Hoe is de vloerverwarming ontstaan en hoe is de vloerverwarming ontwikkeld tot wat het vandaag is?
De werking van vloerverwarming
Vloerverwarming werkt, heel simpel gezegd, net als een radiator. Er stroomt warm water door leidingen, en deze leidingen geven warmte af aan de lucht er omheen. Zo wordt langzaam de lucht er omheen verwarmd, of in het geval van de vloerverwarming, de vloer er boven. Warmte stijgt namelijk altijd. De warmte stijgt dus uit de leidingen naar de vloer en blijft daar in zitten zodat u lekker over een verwarmde vloer kan lopen. Een nadeel van deze werking is de gevoeligheid voor lekkages. Als er een lekkage is moet de hele vloer open gebroken worden en dit kan best een werk zijn. Daarom wordt bij installatie alles goed gecheckt om zich er van te verzekeren dat er geen onverwacht lekkage komt.
De ontwikkeling van vloerverwarming
De eerste vloerverwarmingen werden ongeveer tegelijk uitgevonden in Azië en in het Romeinse rijk. Beide beschavingen maakten gebruik van ongeveer dezelfde techniek voor vloerverwarming, waarbij warm water onder de vloer doorstroomde en het huis verwarmde. Ook maakten zij gebruik van een andere techniek waarbij niet water maar rook onder de vloer doorstroomde. Ook deze rook gaf dan warmte af die op zijn beurt weer de vloer verwarmd. Leuk is dat deze beschavingen deze ontdekkingen ongeveer tegelijkertijd maar (waarschijnlijk) onafhankelijk van elkaar maakten.
Wilt u een nieuwe vloerverwarming installeren of uw huidige vloerverwarming vervangen? Kijk niet verder maar huur direct een ervaren loodgieter uit Delft in en wij kunnen vandaag uw probleem nog op komen lossen.