Herengracht500
Image default
Business

ZZP een sterk groeiende groep

ZZP een sterk groeiende groep

Per jaar starten er in Nederland ongeveer 125.000 mensen een eigen bedrijf. Er zijn naar schatting ongeveer 3 miljoen mensen die met het idee rondlopen om een eigen bedrijf op te starten. De meeste beginnen logischerwijs met een ZZP, dit is een zelfstandige zonder personeel. Gezien problematiek rondom de ZZPer en het inkomen spreekt een pessimistische groep over zelfstandige zonder pensioen. Een voorbeeld van zeer lage beloningen is binnen PostNL, waar pakjesbezorgers te maken kregen met steeds lagere vergoedingen.

 

Motivatie en zzp

Het slagen van een eigen bedrijf heeft als belangrijkste factor de motivatie. Waarom wil je een bedrijf opstarten en ben jij jezelf bewust wat er allemaal bij komt kijken?

De belangrijkste punten waar je zeer zeker als beginnende ZZPer tegen aan zult lopen is het werken van lange dagen. Je moet werken aan een klantenbestand, werkzaamheden uitvoeren en de boekhouding bijhouden. In sommige gevallen moet er een jaarrekening opgesteld worden op basis van regel van de externe verslaggeving. Voor vele ZZPers is het boekhouden een complexe aangelegenheid.

 

Investeren

Het opstarten van een bedrijf kan om grote investeringen vragen, waardoor je geld gespaard moet hebben of een lening moet afsluiten. Een bank zal niet zomaar een lening verstrekken aan een startende ZZP, omdat veel ZZPErs niet zullen slagen. Het opstarten van een eigen bedrijf begint daarom ook met een goed ondernemingsplan.

 

Ondernemingsplan ZZPer

Het ondernemingsplan is een spoorboekje van het startende bedrijf. Op welke wijze en langs welke station zal de ZZPer zich moeten bewegen.In een ondernemingsplan staan de volgende zaken:

 1. De persoonlijke gegevens van de ondernemer.
 2. De huidige werkervaring, huidig inkomen en huidige verplichtingen.
 3. Opleiding van de ondernemer.
 4. Sterke en zwakke eigenschappen van de ondernemer.
 5. Ondernemingsvorm.
 6. Vergunningen.
 7. Personeel inhuren of niet.
 8. Boekhouding en administratie.
 9. Investeringsbegroting.
 10. Exploitatiebegroting.
 11. Het idee van op te starten bedrijf.

Zorg voor een goede voorbereiding en wees realistisch. Een eigen bedrijf opstarten is geen eenvoudige opgave en er komt erg veel bij kijken. De meeste starters onderschatten het ZZPer schap!