Herengracht500
Image default
Business

Escape room: een spannend uitje

Een afgesloten kamer, een tikkende klok, en puzzels waar je hersenen van kraken. De escape room wint snel terrein in Nederland. Het doel: zo snel mogelijk de puzzels oplossen en de kamer verlaten. Op dit moment zijn er in Nederland vele honderden escape rooms, en dat aantal neemt nog altijd toe.

De kort stukje geschiedenis

In 2006 werd in Amerika de eerste escape room geopend. Ook in Japan en Hongarije won het ontsnappen uit een afgesloten kamer snel aan populariteit. Het concept is overgenomen vanuit videogames, waarin de speler uit een virtuele kamer moet ontsnappen door allerlei puzzels op te lossen. Dit bleek ook in het echte leven een kick op te leveren, waarna het fenomeen escape room zich snel wereldwijd verspreidde. (klik hier voor meer geschiedenis van de escape room)

Verschillende thema’s

De verschillende escape rooms hebben allemaal een eigen thema. Zo kun je ontsnappen uit een gevangenis, een bank beroven, ontsnappen uit een geheim laboratorium of een echte ontvoering meemaken. Vaak hangt er in de escape rooms een mysterieuze en ietwat grimmige sfeer. De locaties zijn dan ook vaak een afgelegen bedrijventerrein, een oude loods of garage.

Een race tegen de klok

Ondanks dat het een spel is, zit er wel degelijk tijdsdruk achter het oplossen van de escape room. Vaak wordt er een tijdslimiet van een uur gesteld. Het is letterlijk een race tegen de klok. Wie niet alles oplost binnen tijd, mag de escape room niet afmaken. Wie het mysterie in een toptijd oplost, belandt op de wall of fame van de escape room.

Juiste groepssamenstelling

Een escape room wordt vaak in een groep van een aantal mensen opgelost, sociale interactie is dan ook een belangrijk aspect. Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten bij het oplossen van het mysterie. De één is een echte leider, de ander draagt meer vanaf de achtergrond aan de ontsnapping bij. Ook zijn er altijd mensen die van alles proberen, en mensen die eerst de puzzel willen oplossen voordat ze aan de slag gaan. Het is belangrijk om een goed gebalanceerde team te hebben. Dan heb je de de meeste kans om te ontsnappen.

Ga voor meer informatie naar www.xcapelogix.nl

 

 

Gerelateerde artikelen

Beleggen in Amerikaans vastgoed

De schuimblusser inzetten

Opslagman Amsterdam