Herengracht500
Image default
Dienstverlening

Zzp’er worden? Deze beroepen doen het goed

Zzp is een afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Zzp’ers kom je in iedere branche tegen, maar bepaalde beroepen zijn wel oververtegenwoordigd. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer zzp’ers geregistreerd in Nederland. Dat is niet gek, want het is toch geweldig dat je zelf kan kiezen waar, wanneer en met wie je werkt? Adviseurs en schrijvers bieden vaak hun diensten aan als freelancer. Daarnaast zijn er veel kappers, pedicures en schoonheidsspecialisten werkzaam als zzp’ers. Verder zijn veel technische beroepen aantrekkelijk. Beroepen in de techniek, zoals Elektricien, bouwvakker, schilder of aannemer zijn erg populair. 

Een hoog tarief voor technisch geschoolde mensen 

Met name vakmensen komen er financieel vaak beter uit als ze voor zichzelf beginnen. Door het grote tekort aan technisch geschoolden is het mogelijk om een flink bedrag per uur in rekening te brengen. Een gekwalificeerde bouwvakker of elektricien kan soms wel veertig euro per uur vragen. In de weekenden en avonduren kunnen ze vaak zelfs het dubbele uurtarief vragen. Het is dus zeker geen slecht idee om als technicus als zzp’er aan de slag te gaan. 

Is zzp’er worden iets voor mij? 

Het is belangrijk om goed voor jezelf te bedenken of werken als zzp’er iets voor jou is. Hoewel je ontzettend vrij bent en vaak een hoger uurtarief kan vragen dan wanneer je voor baas werkt, is het natuurlijk zo dat je heel veel zaken zelf moet regelen. Denk hierbij aan zaken als je kantoor of je werkmaterialen. Daarnaast moet je zelf zorgdragen voor je pensioen en je werknemersverzekeringen.

Al deze zaken kunnen je veel tijd gaan kosten, waardoor je uiteindelijk toch op een lager uurloon uit zal komen. In dat geval kan je soms beter in loondienst blijven werken. Zet daarom goed de voor- en de nadelen op een rijtje. Praat ook met andere zzp’ers in jouw branche en laat je informeren door een financieel adviseur.