Herengracht500
Image default
Financieel

Wat moet je zeker weten over de sloepverzekering?

Sinds jaar en dag is het zo dat een sloep bekend staat als een ontzettend interessante boot. Dat omwille van meerdere redenen. Voor een sloep geldt bijvoorbeeld dat ze betaalbaar is, maar daarnaast geniet je tijdens het varen wel van een uitstekende maritieme charme. Ben jij één van de vele mensen die de keuze heeft gemaakt om een dergelijke boot te kopen? Dan zal je ook het afsluiten van een zogenaamde sloepverzekering willen overwegen. Is het voor jou nog niet meteen duidelijk welke polisvoorwaarden een dergelijke verzekering heeft? Dan is het alleen maar aan te raden om ook de rest van de informatie hieronder op deze pagina nog door te nemen.

Is de sloepverzekering een verplichte verzekering?

De eerste vraag die door veel eigenaars van een sloep wordt gesteld is of ze nu wel of niet verplicht zijn om deze te laten verzekeren. Hiervoor geldt in Nederland op moment van schrijven geen wettelijke verplichting. Dit gezegd hebbende mag je dit gegeven niet doortrekken naar de andere landen in Europa. Er zijn namelijk wel degelijk landen waar de sloepverzekering wel degelijk wettelijk verplicht is. Dit geldt in de praktijk voor landen die populair zijn tijdens de zomervakantie zoals:

  • Italië;
  • Kroatië;
  • Spanje;
  • Griekenland;

Het feit dat er in Nederland geen wettelijke verplichting bestaat voor de sloepverzekering betekent in het geheel niet dat er niet op een andere manier een verplichting voor kan gelden, integendeel. Zo is het bijvoorbeeld wel verplicht om zo’n verzekering af te sluiten wanneer je wenst deel te nemen aan bepaalde wedstrijden. Ook om doorheen bepaalde wateren te varen kan het een vereiste zijn om houder te zijn van een verzekering. Hier moet je dus wel aandachtig voor zijn.

Af te sluiten in tal van verschillende vormen

De sloepverzekering kan uiteraard net als andere bootverzekeringen op meerdere manieren worden afgesloten. De belangrijkste vraag die je, je op dat vlak moet stellen heeft te maken met het feit of je graag wil dat de eigen schade aan je sloep ook moet worden verzekerd of niet. Wil je, je gewoon beschermen tegen de financiële gevolgen van schade aan derden? Dan is het voldoende om de gewone en voordelige WA-verzekering af te sluiten. Indien je ook wil dat bijvoorbeeld de zelf veroorzaakte schade aan je eigen sloep wordt verzekerd is deze verzekering uiteraard niet voldoende. Let wel, het uitgebreid je jouw sloepverzekering maakt, des te hoger uiteraard de verzekeringspremie zal komen te liggen welke je moet betalen.

De sloepverzekering, het overwegen meer dan waard

Er mag dan geen sprake zijn van een wettelijke verplichting in Nederland voor wat het afsluiten van een sloepverzekering betreft, dat betekent daarom nog niet dat dit niet interessant kan zijn om te overwegen. Een sloep kan best een dure aankoop zijn waardoor je haar waarde mogelijks wel zal willen dekken. Dat is perfect mogelijk door het afsluiten van een verzekering voor je sloep. Ben je van plan om met jouw sloep naar het buitenland op vakantie te gaan? Dan moet je er sowieso aandachtig voor zijn dat er in bepaalde landen aldus sprake is van een verplichting voor wat deze verzekering betreft. Deze verplichting geldt tevens voor mensen die er op vakantie zijn.

Gaat jouw boot een stuk sneller? Denk dan aan een speedboot verzekering!