Herengracht500
Image default
Eten en drinken

Verwen je bezoek of familie met deze huzarensalade

Hoe maak je een goede huzarensalade? En waar komt deze salade vandaan? Het is een heerlijke, Russische salade. Aan de hand van het aantal uren in de koelkast kan je deze salade in 3 tot 7 uur klaarmaken. Minder tijd? Ook nog steeds lekker. De hoofdingrediënten zijn aardappel, vlees, eieren en mayonaise. Daarna zijn er vooral veel recepten te vinden die vele andere bij-ingrediënten gebruiken. Voor het komende recept gebruiken wij ingrediënten voor een traditionele uitvoering. Het hele jaar lekker (bij bijvoorbeeld de barbecue of andere gelegenheden).

Ingrediënten – 800 gr. vastkokende aardappelen

– 2 eieren (hardgekookt)

– 3 lepels mayo

– 4 stuks augurken

– handje zilveruitjes (gehakt)

– 3 lepels azijn

– 1 klein uitje of sjalotje – hierover later meer

– zout, peper en paprikapoeder (naar smaak)

– beetje peterselie, vers

– halve appel, gesneden in kleine blokjes

Bereiden

  1. Schil de aardappelen en kook deze gaar in kokend water met een snufje zout.
  2. Snij de aardappelen in kleine blokjes en mix deze met het gesneden sjalotje en halve appel.
  3. Pel de eieren en snij deze, samen met de augurken, ook in kleine blokjes.
  4. Gooi alles bij elkaar in een grote kom en voeg daarna de zilveruitjes, azijn en mayo toe.
  5. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Nu ben je klaar met de basis voor de salade.
  6. De kom mag je in de koelkast zetten, hoe langer hoe beter. Hierdoor geef je de mogelijkheid dat de smaken goed in de aardappel trekken. Paar uur (3 tot 7) voorbij?
  7. Schep de salade op een schaal of pak een ijsschep erbij. Hiermee kan je mooie bolletjes maken.
  8. Over deze schaal/bolletjes kan je wat paprikapoeder en peterselie strooien.
  9. De salade leuk opmaken (rand erom heen)? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gevulde eieren, cherrytomaten, komkommerschijfjes of paprikastukjes. Eigenlijk waar jij zin in hebt of wat je in de groentela van je koelkast hebt liggen. 

 

Sjalotje

Wat is eigenlijk een sjalotje? Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen een gewone ui en deze soort. Deze groentesoort komt van het geslacht prei en je kan ze op dezelfde manier klaarmaken als gewone uien. Ze hebben vaak een koperkleurige schil en roze vruchtvlees. Bij het klaarmaken moet je oppassen dat het niet te snel bruin kleurt. Je kan het in plaats daarvan zachtjes laten stomen of in boter/olie bakken totdat deze doorschijnend eruit zien. Snijden gaat natuurlijk veel makkelijker dan bij gewone uien. De smaak is erg mild, niet zo scherp en lekker mals.

Smaak

Anders dan de ui is deze soort een beetje zoet en zonder opdringerig aroma. Veilig om tijdens een date te eten dus. Hierdoor wordt het ook gebruikt bij het klaarmaken van koude gerechten. Zo kan je het gebruiken bij vinaigrettes, marinades en een frisse salade (zoals bovenstaande).

Herkomst

Over de herkomst wordt veel gespeculeerd. Het is namelijk nog niet officieel bepaald. Wel weet men dat deze soort ergens uit Centraal-Azië komt. Denk bijvoorbeeld aan Tadzjikistan, Afghanistan en Kirgizië. Het telen gebeurd hier in Europa, en dan vooral in Hongarije, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Ze worden daar op grote schaal geteeld. Nog meer productie en teling vindt plaats in Mexico, deze is wereldmarktleider op gebied van sjalotjes.