Herengracht500
Image default
Bedrijven

Goede ventilatie, gezonde ventilatie

Elke dag een appel eten, vitamine supplementen innemen, genoeg groentes eten per dag en nog veel meer dingen die ervoor zorgen dat wij een resistente weerstand kunnen opbouwen en ‘gezond’ zijn. Deze dingen zijn voor ons vanzelfsprekend als we denken aan een gezond leven en een gezond lichaam. Wat veel mensen niet weten (of vergeten) is dat het ook heel erg belangrijk is voor een goede gezondheid om goede ventilatie in huis te hebben. Bij een minder goede ventilatie kunnen er meerdere gezondheidsklachten optreden, zoals huidirritaties, donkere kringen onder je ogen, hoofdpijn, duizeligheid, ademhalingsproblemen en uitdroging van de huid. Hoe kun je dit tegengaan? En hoe zorg jij ervoor dat de ventilatie in huis wel goed is?

 

Oorzaak en gevolg van slechte ventilatie

Slechte ventilatie kan door verschillende dingen komen. Het kan zijn dat je de verwarming lekker hoog hebt staan en geen raam open hebt om stookkosten zoveel mogelijk te beperken. Wat ook kan is dat er geen ventilatieroosters of mechanische ventilatie in het gebouw is. Iets wat veel mensen niet weten is dat een deur of een raam openzetten niet genoeg is om gezond lucht binnen te krijgen. Er komt wel frisse lucht naar binnen, maar de lucht wordt niet gefilterd en ‘’schoongemaakt’’. Dit is wel van belang voor onze gezondheid, want als de ventilatie niet goed is in je huis kun je de volgende gezondheidsklachten krijgen:

  • Hoofdpijn
  • Uitdroging van de huid
  • Duizeligheid/ je licht voelen in je hoofd
  • Droge en prikkende ogen
  • Ademhalingsproblemen
  • Huiduitslag
  • Donkere kringen onder je ogen
  • Vermoeidheid

 

De Universiteit van Maastricht heeft aangetoond dat er een relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. Mensen met een slechte ventilatie in huis waren gemiddeld meer en langer ziek. De hoofdoorzaken hiervan blijkt slechte ventilatie en achterstallig onderhoud te zijn. Dit zorgt ervoor dat er stof en schimmels zitten in huis die de luchtkwaliteit tamelijk verslechteren. Een goede ventilatie is dus echt van belang!

 

Goede ventilatie

Het is belangrijk dat de ventilatie binnen goed is. Wist je dat een mens zich gemiddeld 80% van de dag binnen bevindt? Dat is erg veel en des te meer wij ervoor moeten zorgen dat we gezonde lucht binnen krijgen. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing: je kunt ventilatieroosters aanschaffen of een mechanisch ventilatiesysteem laten inbouwen. Deze twee ventilatiesystemen filteren de lucht en zorgen ervoor dat schone lucht naar binnen komt, en dat de vervuilde lucht van binnen weer naar buiten gaat.

Heb je al een ventilatiesysteem? Dan is het van belang om deze te onderhouden. Ventilatieroosters zijn over het algemeen niet heel ingewikkeld en kun je prima zelf schoonhouden. Een mechanisch ventilatiesysteem is daarentegen een stukje lastiger om schoon te maken. Hiervoor kun je iemand laten langskomen die goed bij de onderdelen kan om deze goed schoon te kunnen houden. Een ventilatiesysteem hoeft niet heel vaak gereinigd te worden. Elke 2 jaar moet de ventilatie box gereinigd worden en elke 6 jaar moet er een eenmalige reiniging worden uitgevoerd. Dat valt dan wel weer mee!

https://www.feenstra.com/