Herengracht500
Image default
Energie

Alles over flikkerende lichten

Het is normaal dat de verlichting van uw huis af en toe flikkert. U moet echter onderzoeken of u flikkeringen heeft gezien die nog niet eerder zijn voorgekomen, regelmatig zijn begonnen en/of ernstig zijn. Als het flikkeren beperkt is tot een enkel licht, controleer dan nogmaals of de lamp goed vastzit. Het is belangrijk om altijd voor uw veiligheid te zorgen, het heeft de voorkeur dat als het flikkeren aanhoudt, contact op te nemen met de elektricien bij u in de buurt. In Breda zijn er vakbekwame elektriciens Breda die u daarbij kunnen helpen.

Belangrijkste oorzaken van flikkerende lichten

Het soort lamp kan het flikkeren veroorzaken. Fluorescerende lampen hebben de neiging om te flikkeren, vooral wanneer ze voor het eerst aangaan of als het buiten koud is. Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken als uw tl-lampen zo nu en dan flikkeren. Dimmers zijn de meest voorkomende bron van flikkering. Dimmers zijn ontworpen om grotere elektrische belastingen aan te kunnen en werken niet altijd goed met LED’s die op lagere spanningen werken. De meeste tl-lampen werken er niet goed mee. Zorg ervoor dat u alleen dimbare lampen gebruikt die compatibel zijn met uw schakelaar om flikkering te voorkomen. Is het flikkerende probleem beperkt tot een enkele lamp? Een losse verbinding tussen de stekker en het stopcontact kan de oorzaak van het probleem zijn. Zorg ervoor dat de stekker van de lamp goed in het stopcontact zit. Als dat niet werkt, koppelt u hem los, past u de metalen pinnen aan en steekt u de stekker er weer in.

Frequentie van flikkerende lichten en herstellen naar een goede staat

Als je licht al flikkert, probeer dan de schakelaar aan en uit te zetten om te zien of dit helpt. Als dit het geval is, ligt het probleem bij de schakelaar, die moet worden gewijzigd. Dit hoeft geen probleem te zijn als het flikkeren sporadisch en klein is en slechts kortstondig optreedt wanneer het apparaat wordt ingeschakeld. Als grote elektrische apparaten aanstaan, trekken ze meer stroom. Dit resulteert in een spanningsverlies, waardoor de lichten flikkeren of vervagen. Kleine flikkeringen van deze soort kunnen zelfs optreden in een goed ontworpen elektrisch systeem met hoge belastingen op hun eigen circuits. Hoe beter het systeem is ontworpen, hoe minder voor de hand liggend. Als het flikkeren constant gebeurt, ernstig is en/of niet meteen stopt, is er een probleem. Het probleem kan bij het apparaat zelf liggen. Sommige lampen, zoals lampenkappen die zijn aangesloten, moeten mogelijk worden gecontroleerd. U kunt contact opnemen met professionals bij u in de buurt. Als u bijvoorbeeld in Breda woont, kunt u uw perilex Breda laten controleren.