Herengracht500
Image default
Kinderen

Hoe kinderopvang het academische succes van een kind beïnvloedt

Kinderdagverblijf is het toezicht en de opvang die een persoon of organisatie gedurende de dag aan kinderen verleent. Dit soort instellingen is een veilige plek waar ouders hun kinderen overdag kunnen afzetten terwijl ze aan het werk zijn. Het is een plek waar kinderen kunnen leren en tegelijkertijd plezier hebben met andere kinderen. Meer dan alleen een plek waar volwassenen toezicht houden op kinderen, veel onderzoeken hebben aangetoond dat het op jonge leeftijd blootstellen van kinderen aan kinderopvang verschillende effecten heeft op het academische succes van een kind.

Effecten van kinderopvang op het academische succes van een kind

Verschillende onderzoeken hebben gemengde resultaten opgeleverd over de invloed van kinderopvang op kinderen tijdens hun academische loopbaan. In 1992 volgden onderzoekers meer dan 1.350 kinderen vanaf de geboorte tot de lagere school via verschillende kinderopvang omgevingen (thuis bij een ouder, familielid, oppas of kinderdagverblijf). Onderzoekers ontdekten dat kinderen die als jonge kinderen naar ‘hoogwaardige’ kinderdagverblijven gingen, een betere woordenschat hadden tegen het vijfde leerjaar. Uit het onderzoek bleek echter dat kinderdagverblijven meer gedragsproblemen hadden, ongeacht geslacht, gezinsinkomen of kwaliteit van het kinderdagverblijf.

Pluspunten

Kinderen leren verschillende vaardigheden door tijdens hun vroege jaren tijd door te brengen met leeftijdsgenoten, en opvoeders in de vroege kinderjaren zijn beter opgeleid dan ooit tevoren. Bovendien waarderen leerkrachten in het basisonderwijs hoe kwaliteitsvolle kinderdagverblijven kinderen voorbereiden op de basisschool. Jonge kinderen leren structuur en routine en zijn verantwoordelijk voor het opbergen van hun jassen, het aantrekken van hun schoenen en het uitvoeren van andere zelfstandige taken. Vroege opvoeders wijzen ook op de lesplannen en het vroege hands-on leren dat deelnemers aan de kinderopvang ervaren. De meeste hoogwaardige kinderdagverblijven leren hun leerlingen de ABC’s, vroeg lezen, eenvoudige wiskunde en wetenschappen, en zelfs algemene hygiëne vaardigheden. Op jonge leeftijd in aanraking komen met eenvoudige lessen geeft de jonge kinderen het voordeel als ze naar een reguliere school gaan.

Nadelen

Het grootste nadeel van kinderopvang is dat uw kinderen meer kans hebben om ziek te worden dan wanneer ze thuis zouden zijn bij een enkele verzorger. Hoe schoon en goed onderhouden een kinderdagverblijf ook is, er vliegen nog steeds ziektekiemen rond. U kunt er zeker van zijn dat uw kind op de kinderopvang aan meer ziektes wordt blootgesteld dan thuis, wat zal resulteren in meer doktersbezoeken, hogere medische rekeningen en meer ziektedagen voor uw peuter. Tegenstanders van de kinderopvang hebben betoogd dat de kleuterschool kinderen aanmoedigt om zich misdragen omdat ze slechte gewoonten aanleren door naar andere kinderen te kijken. Kinderdagverblijven kunnen voor sommige kinderen stressvol zijn omdat ze het zo druk hebben.